Hoeveel restjes heb je nodig?

Het maakt niet zoveel uit hoeveel restjes je over hebt. Je kunt er altijd wat mee doen. Als je bijvoorbeeld 4 kleine gekookte aardappelen over hebt en niet veel tijd, dan ga je geen aardappelkroketjes maken, maar wel een mini-schaaltje met aardappelpuree uit de oven of een mini-ovenschoteltje. Dat kan voor 1 persoon voldoende zijn. Kook je voor meer mensen, dan heb je een leuk en lekker bijgerechtje.

Anderzijds, als je nu al weet dat je morgen aardappelpuree wil maken, dan loont het de moeite om vandaag een dubbele portie aardappelen te koken.

Hoe kies je ingredienten?

In feite maakt het vaak niet zoveel uit welke kaas je gebruikt in een gerecht, of je roomsaus maakt van slagroom of van Philadelphia of welke groenten je nog in huis hebt. Als je produkten gebruikt die jij lekker vindt in combinaties die jij lekker vindt, dan wordt het gerecht ook lekker. In de recepten op deze website wordt meestal in het midden gelaten welke kaas je kunt gebruiken. Als er Parmezaanse kaas wordt genoemd kun je ook Grana Padano of oude Hollandse kaas gebruiken.

Als je helemaal niet houdt van deze sterke smaken of juist meer van Franse kaas houdt, dan wordt het gerecht ook heel lekker met andere kaas. Als er ui in het gerecht staat en je hebt alleen prei, of andersom, dan werkt dat ook prima.

Maak een gebalanceerde maaltijd

Restjes zijn vaak producten die veel koolhydraten bevatten, zoals aardappelen, pannenkoek, pasta of brood. Let erop dat je voldoende groenten toevoegt. Kijk bij Voorraad voor inspiratie. Of maak er een salade bij.

In veel restjesrecepten worden eieren verwerkt. Eieren zijn ongelooflijk veelzijdig en ze zijn lekker en gezond. Ze bevatten eiwit en vitamines. Ze bevatten echter ook cholesterol. Het voedingscentrum raadt aan niet meer dan 3 tot 4 eieren per week te eten. Kijk op www.voedingscentrum.nl voor meer informatie.

Eet regelmatig uit de vriezer

Veel bereid eten is uitstekend te bewaren in de vriezer en zeker drie maanden houdbaar. Iedere ingevroren eenpersoons portie is winst als je weinig tijd hebt. Denk aan pannenkoeken, risotto, pastasaus, rode kool, hartige taart, stoofvlees, hachee. Een mini-hartige taart van 12 cm doorsnee uit de vriezer met wat salade is een prima maaltijd voor één persoon als je snel verder moet. Het maken van stoofvlees neemt eigenlijk niet veel tijd in beslag, maar het stoven wel. Dat lukt je niet meer om half zes ’s middags. Stoofvlees houdt zich uitstekend in de vriezer. En wist je dat je ook gekookte pasta prima kunt invriezen? Leg de pasta zo los mogelijk in een diepvrieszakje of gebruik een grote, platte diepvriesdoos. Zodra de pasta bevroren is kun je de pasta overdoen in een diepvrieszakje. Prima basis voor een pasta-ovenschotel.

Vries alles in kleine bakjes in (één- of tweepersoons). Ook erg handig als er huisgenoten zijn met sporttrainingen of gitaarlessen op onhandige tijdsippen. Haal op dagen dat je weinig tijd hebt om te koken je maaltijd op tijd uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast. Dat is beter voor de maaltijd en beter voor het milieu.

Als je weinig vriesruimte hebt, doe dan de inhoud van het bakje over in een diepvrieszakje zodra het bevroren is. Plak er een etiket op (Hema heeft hele goede diepvriesetiketten) met de naam van het gerecht en maand en jaar van invriezen. Kijk één keer per week je vriezer na, zodat je weet wat je in huis hebt. Gooi weg wat je na drie maanden nog niet hebt opgegeten. Kennelijk vond je het toch minder lekker.

Kook buiten het spitsuur

Koken hoef je niet noodzakelijk rond etenstijd te doen. Je kunt er ook de rustigere momenten voor nemen.

  • Maak op een rustig moment rode kool met appeltjes en vries het in kleine porties in of maak hartige taartjes (12 cm doorsnee is een mooie eenpersoonsmaat) en vries ze in.
  • Maak een grote hoeveelheid hachee of maak stoofvlees rendang of roedjak met een boemboe (Indonesische kruidenpasta). Vries het in eenpersoons porties in.

Rendang ConimexRendang

  • Bereid ’s avonds aardappelpuree, doe de puree in een ingevette ovenschaal en zet de puree de volgende dag in de oven als je thuis komt.

012

Algemene tips
  • Zorg dat je voorraad in orde is, zodat je op ieder moment met de restjes van de vorige dag een frittata kunt maken of een aardappelschotel of een hartige taart.
  • Schaf een contactgrill aan, dan gooi je nooit meer brood weg. Je kunt je tosti’s met boter maken, maar ook zonder boter smaken ze uitstekend.
  • Zorg dat je verschillende maten ovenschalen en springvormen hebt, zodat je met verschillende hoeveelheden overweg kunt. Een goede maat voor een hartige taart voor 1 persoon is doorsnee 12 cm. Albert Heijn verkoopt springvormpjes in deze maat.

Springvorm 12 cmSpringvorm 12 cm