Wat heb je in voorraad?

Het is handig om een basisvoorraad in huis te hebben, waarmee je van restjes een prima nieuw gerecht kunt maken. Op die manier maak je koken pas echt economisch. De omvang van je voorraad is vooral afhankelijk van de ruimte die je hebt in je keuken en in je vriezer. Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer gebruik je kunt maken van aanbiedingen in de supermarkt. Hieronder geven we je wat suggesties.

In de koelkast
  • Vleesprodukten
    Met name vleesproducten of vleesvervangers die wat langer houdbaar zijn, zoals gerookte spekreepjes en hamreepjes. Lukt het je niet om ze tijdig te verwerken, vries ze dan in.
  • Zuivelprodukten
    Waar je roomsaus van kunt maken, zoals crème fraîche, zure room, slagroom, Philadelphia, Boursin, Paturain, Mon Chou, etc.

  Philadelphia   Creme fraiche    Mon chou

  • Kaassoorten
    Naar eigen smaak, zoals mozzarella, feta, ricotta, Hollandse kaas, komijnekaas, Parmezaanse kaas of Grana Padano, geitenkaas, brie, camembert, etc.
  • Eieren
    Het voedingscentrum raadt aan niet meer dan 3 tot 4 eieren per week te eten. Koop wekelijks drie tot viermaal het aantal huisgenoten aan eieren, dan hoef je daar niet zo over na te denken bij het koken. Als ze op zijn maak je wat anders.
  • Boter
    Vloeibare bakboter of roomboter.
In de diepvries
  • Bevroren groenten, fruit en vis
    Tegenwoordig kun je groenten, fruit en vis van goede kwaliteit bevroren kopen. Ze worden in veel gevallen direct na de oogst of de vangst ingevroren. Dat betekent dat de groenten en het fruit veel van hun voedingswaarde hebben behouden en dat de vis zo vers mogelijk is. Het is handig om met name groenten, fruit en vis in je vriezer te hebben die los zijn ingevroren. Denk aan erwtjes, spinazie, bonen, worteltjes, kabeljauw, garnalen, schelpdieren, blauwe bessen, aardbeien, etc. Je kunt dan precies uit de vriezer nemen wat je nodig hebt, ook als dat maar heel weinig is. Doe ze over in een diepvrieszakje als je weinig diepvriesruimte hebt.

ErtjesBlauwe bessenAspergesGarnalen 

  • Zelfsgesneden groenten en fruit
    Groenten en fruit snijd je klein en vries je in. Denk aan paprika, prei, citroen, limoen etc. Doe het in een diepvrieszakje en druk de stukjes met je vingers los van elkaar als ze bevroren zijn.
  • Zelfgeraspte kaas
    Parmezaanse kaas, Grana Padano en Hollandse kaas kun je uitstekend zelf raspen en invriezen en daarna gemakkelijk gebruiken. Jonge kaas is wat lastiger, omdat het wat plakkerig is en minder goed in delen uit de vriezer te halen. Hiervoor zou je aan wat kleinere porties kunnen denken.
  • Deeg
    Bladerdeeg, deeg voor hartige taart of filodeeg.

BladerdeegFilodeegDeeg voor hartige taart

In de kast
  • Tomatenpuree, blokjes tomaat in blik, tomato frito, gezeefde tomaten, tomatensaus, wat je maar lekker vindt.
  • Bloem of zelfrijzend bakmeel.
  • Kokosroom, houdbare slagroom, soja room.

         Kokosmelk improbaKokosmelk ah Slagroom sojaSlagroom houdbaar

  • Olie.
  • Groenten in een pot of in blik die je niet bevroren kunt kopen, zoals mais en bietjes.
  • Alles in pot wat je lekker vindt, zoals zongedroogde tomaten, olijven, gegrilde paprika, augurkjes, zilveruitjes, etc.
  • Vis in blik, zoals zalm, tonijn, sardines. Ook heel bruikbaar zijn de zakjes met stukjes tonijn met dressing of gedroogde tomaatjes.

Zalm John West Tonijn John West

Aan materialen
  • Roerzeef.
  • Siliconen kwast om mee in te vetten.

Siliconen kwasten

  • Snijplanken.
  • Goede messen.
  • Ovenschaaltje en springvormen in verschillende maten.
    Een mini-ovenschaaltje geeft precies ruimte aan aardappelpuree van vier aardappelen.

 Mini ovenschaaltje Arcle-creuset-mini-braadpan-keramiek-10-cm