Wat is gezond eten?

We weten al veel over eten. Evengoed is er ook veel onduidelijk. De ene dag denk je dat fruit gezond is, de andere dag blijkt het slecht voor je tanden te zijn of voor je lever. Of je denkt dat vis juist gezond is en dan lees je dat de vis waarschijnlijk in niet al te schoon water heeft gezwommen en dus ook slechte stoffen bevat. En spinazie bevat ijzer en is dus gezond, maar hoe zit het met het nitrietgehalte? Hierbij wat tips voor als je boodschappen doet.

Eet zo gevarieerd mogelijk

Als je gevarieerd eet, dan weet je zeker dat je van alle goede voedingsstoffen wat binnenkrijgt en dat je eventuele slechte eigenschappen van eten spreidt. Probeer ook verschillende kleuren groenten en fruit te eten. De kleuren van groenten zijn een indicatie van de voedingsstoffen die in de groenten zitten. Het is een zeer technisch verhaal, dat zonder medische kennis lastig te begrijpen is, maar het is voldoende om te weten dat het goed is voor je gezondheid om alle kleuren groenten en fruit te eten. “Blauw” haal je bijvoorbeeld uit rode kool en blauwe bessen.

SperziebonenBloemkool

Eet zo weinig mogelijk bewerkt voedsel

Bewerkt voedsel is voedsel dat geraffineerd is (wit in plaats van volkoren) of voedsel dat bewerkt is tot een halfproduct of tot een volledige maaltijd. Het gaat hierbij ook om allerlei kant en klare mixen (voor sauzen, soepen, maaltijden, gebak, etc), geraspte kaas, geschild fruit, voorgesneden groenten of gewassen groenten. Hoe meer voedsel is voorbewerkt, hoe meer ongezonde houdbaarheidsstoffen zijn toegevoegd, hoe meer zout het bevat, hoe minder vezels en voedingsstoffen het bevat en hoe minder het voor je lichaam doet. Je weet niet wat de herkomst van de ingrediënten is en je weet niet of er sprake is van surrogaat producten (zoals surrogaat-kaas).

Als je let op de prijs-kwaliteit verhouding is bewerkt voedsel zelden oké. Met andere woorden: kook zoveel mogelijk zonder e-nummers en zonder pakjes of potten uit de supermarkt. Haal bijvoorbeeld je vleeswaren niet bij de supermarkt maar bij een goede slager, dat scheelt enorm in toegevoegde e-nummers.

Eet veel groenten

Groenten zijn gewoon gezond. Ze bevatten weinig calorieën en leveren vezels, vitamines, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. Zorg ervoor dat elke warme maaltijd tenminste twee soorten groenten bevat en eet regelmatig goed gewassen rauwkost, zodat je aan ongeveer 200 gram groenten per dag komt. Als je seizoensgroenten eet is dat ook nog heel betaalbaar.

Paprika  Broccoli

Eet zo weinig mogelijk suiker

Het is ongelooflijk moeilijk om suiker te vermijden, zeker als je bewerkt voedsel koopt. Suiker bevat geen voedingsstoffen en is eigenlijk alleen maar slecht voor je lichaam. Met suikervervangers is het al niet veel beter gesteld. Lees het etiket, dan weet je wat je koopt. Del Monte maakt fruit op eigen sap, zonder suiker. Probeer suiker eens te vervangen door honing of per keer iets minder suiker te gebruiken.

Eet matig vlees

Vlees is gezond. Het levert eiwitten en ijzer. Maar je hebt er niet veel van nodig. Kies liever een paar dagen per week voor vlees van goede kwaliteit met weinig vet, dan voor iedere dag meer vlees van mindere kwaliteit. Voor vis geldt juist dat vette vis gezonder is. Eet regelmatig peulvruchten en noten in plaats van vlees.

Eet regelmatig (vette) vis

Vis is gezond en past in een gevarieerd voedselpatroon. Visvet vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Het bevat vitaminen en belangrijke mineralen zoals jodium, zink en selenium. Dat geldt met name voor vette vis, zoals zalm, makreel, haring, paling, sardines of forel. Probeer tweemaal per week vis, garnalen of schelpdieren te eten. Dat kan bijvoorbeeld ook een schepje gerookte zalm of paling in de bloemkoolsoep zijn.

Let op koolhydraten

Is je BMI hoger dan 25? Dan heb je echt heel weinig koolhydraten nodig. Eet matig brood, aardappelen, pasta en rijst. Geniet van de koolhydraten die je eet. Maak een extra lekkere sandwich of maak een feestelijk mini-aardappelovenschoteltje. Hou je van aardappelpuree? Vervang dan eens de helft van de aardappelen door bloemkool, pastinaak of knolselderij.

Bak in olie of vloeibare boter

Vloeibare boter bevat meer onverzadigde vetzuren dan vaste boter en minder verzadigde vetzuren en transvetten. Daarom is vloeibare boter gezonder voor je lichaam, net als vette vis, noten en pinda’s. Lees er meer over op www.voorlichtingmvo.nl.

Probeer regelmatig een nieuw recept

Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld negen recepten uit het hoofd kennen en dat we bijna uitsluitend deze recepten maken. Dat maakt ons eten wellicht niet bijster gevarieerd. Probeer regelmatig een nieuw recept. Als het bevalt, maak het dan een tijdje minstens eenmaal per week, zodat je het recept bijna automatisch toevoegt aan je repertoire. Omdat het iets nieuws is, is het meteen goed voor het trainen van je hersenen.

Praat eens met een diëtist

Wist je dat de meeste zorgverzekeraars tot drie consults met een diëtist vergoeden? Ook als je al veel van voeding weet kan een gesprek met een goede diëtist de moeite waard zijn en voor nieuwe inzichten zorgen. Sommigen hebben specialisaties, zoals sport of kinderen.

Maak het niet te moeilijk

Eten zou fijn moeten zijn en een sociale gebeurtenis. Probeer zo gezond mogelijk te eten en niet te veel eten weg te gooien, maar doe er niet te krampachtig over. Wil je meer weten over gezond eten? Uitgebreide informatie over voeding vind je op www.voedingscentrum.nl.