Feb 072014
 

Hartige taart kun je op ontelbare manieren maken en het kan ook een goede manier zijn om restjes klaargemaakte groenten en of vlees te verwerken. Je kunt diepvriesdeeg kopen, zoals bladerdeeg, deeg voor hartige taart of filodeeg. Je kunt ook deeg zelf maken.

Broccoli Camembert quiche 2.jpeg

Het deeg
 • Bladerdeeg of deeg voor hartige taart uit de diepvries
  Laat de plakjes deeg los van elkaar ontdooien. Voor een minitaartje met Ø 12 cm heb je 1,5 plakje nodig. Vet de springvorm in met boter. Leg een plakje deeg op de bodem, zodanig dat de vier punten omhoog steken langs de rand. Snijd een half plakje deeg doormidden en snijd de vierkantjes diagonaal door en maak de rand af met de driehoekjes. Gebruik een beetje water om de randen goed aan te drukken. Voor een rechthoekige vorm van ongeveer 25 x 18 cm leg je 6 plakjes deeg op een ingevet stuk bakpapier. Laat de plakjes elkaar een halve centimeter overlappen en gebruik een beetje water om de randen goed aan te drukken. Druk het geheel in de vorm. Als je teveel uitstekend bakpapier hebt, knip het dan af. Je wil niet dat het papier vlam vat in de oven. Bladerdeeg zakt iets in tijdens het bakken. Deeg voor hartige taart blijft zoals het is. Vul het deeg tot de rand.
 • Filodeeg uit de diepvries
  Laat het deeg ontdooien. Je hebt voor iedere vorm drie vellen nodig, die zo groot zijn dat ze de vorm vullen en een klein beetje overlappen. Bestrijk ieder vel met boter of olie. Leg de vellen op elkaar in de ingevette vorm en laat de punten over de rand hangen. Doe de vulling erin en vouw de punten over de vulling.
De vulling

De basisvulling voor taart bestaat uit ei en geraspte kaas. Voor een minitaartje met Ø 12 cm gebruik je 1 ei en ongeveer 25 gram geraspte kaas. Voor een taart met Ø 26 cm gebruik je 5 eieren en ongeveer 125 gram kaas.

 • Quiche Lorraine
  Quiche Lorraine kom je in veel variaties tegen. De quiche wordt gemaakt met gerookt spek en Gruyère kaas, maar smaakt ook prima met welke kaas je ook maar lekker vindt. Hierbij een goede mix om mee te starten voor een taart met Ø 26 cm: Bak 150 gram spek zachtjes uit en laat afkoelen. Snijd een bosje lente-ui/bosui in ringetjes of snipper een ui. Klop 5 eieren los met 125 ml slagroom en voeg de spekjes, de ui, 100 gram hamreepjes en 150 gram geraspte Gruyèrekaas toe. Giet het eimengsel in de met deeg beklede bakvorm en bak 35 minuten in een op 180◦C voorverwarmde oven.
 • Minitaartjes met salami en kleine tomaatjes
  Bekleed 4 springvormpjes met Ø 12 cm met deeg en leg 2 plakjes salami in ieder vormpje. Strooi er wat gesnipperde rode ui of lente-ui overheen. Klop 4 eieren los met een scheutje melk, voeg 150 gram geraspte kaas, wat verse tijm en peterselie toe en verdeel het eimengsel over de vormpjes. Verdeel  tomaatjes over de vormpjes en druk ze een beetje in het eimengsel. De tomaatjes moeten heel blijven, omdat het eimengsel anders te vloeibaar wordt. Bak de taartjes ongeveer 25 minuten in een op 180◦C voorverwarmde oven of totdat ze goudbruin zijn. Laat de taartjes iets afkoelen voordat je ze opeet. De tomaatjes worden behoorlijk heet.
 • Broccolitaart met camembert
  Snijd roosjes van broccoli en kook de roosjes drie minuten. Spoel ze af met koud water (anders garen ze door) en laat ze uitlekken. Snijd de Camembert in stukjes. Doe de noten in een plastic zak en druk ze fijn met bijvoorbeeld een houten spatel. Verdeel de broccoli roosjes over het deeg. De bodem mag helemaal bedekt zijn met broccoli. Strooi gehakte cashewnootjes over de broccoli en verdeel stukjes Camembert over de broccoli. Klop eieren los met een scheutje melk en giet over het broccoli mengsel. Bak 35 minuten in een op 180◦C voorverwarmde oven. Als je Camembert te sterk van smaak vindt, kun je ook brie gebruiken.
 • Mini preitaartjes met dadel
  Bekleed 6 springvormpjes met Ø 12 cm met deeg. Bak 700 gram prei in olie met 1 tl kerrie ongeveer 8 minuten en laat afkoelen. Meng 6 eieren met 100 gram Parmezaanse kaas, 1 bakje ricotta, tijm en peper en voeg de prei toe. Meng met stukjes dadels en schep in de vormpjes.
 • Mini preitaartjes met ham
  Bekleed 6 springvormpjes met Ø 12 cm met deeg. Bak 700m gram prei in olie met 1 tl kerrie ongeveer 8 minuten en laat afkoelen. Meng 6 eieren met 100 gram Parmezaanse kaas, 1 bakje ricotta, tijm en peper en voeg de prei toe. Meng met 100 gram fijngesneden rauwe ham of 200 gram gekookte hamreepjes en giet in de vorm. Als je kerstomaatjes heb, druk dan per vormpje drie kerstomaatjes in het eimengsel. Heb je een iets grotere tomaat, snijd deze dan doormidden en leg een helft met het snijvlak naar boven in het eimengsel, zodat het vruchtvlees het taartje niet te waterig maakt.
Bewaren

Heb je taart over, vries het dan in. Minitaartjes kun je in hun geheel invriezen, grotere taarten snijd je in 1 persoons porties. Hartige taart kun je naar keuze koud, lauw of warm eten. Het duurt echter lang voordat de taart is ontdooid. Wil je de taart meenemen als lunchgerecht, leg het dan de avond tevoren in de koelkast.

Ben je er niet aan toegekomen de taart te ontdooien en wil je warme taart, verpak de taart dan in aluminiumfolie en leg 20 minuten in de oven op 150º. Verwijder daarna de aluminiumfolie en laat nog 20 minuten warm en knapperig worden in de oven.