Feb 022014
 

Stamppot maak je door aardappelen te koken samen met groenten. Je kunt ook besluiten groenten te koken of te bakken en deze te mengen met gekookte aardappelen die je nog over hebt. Er zijn talloze recepten voor stamppot te vinden op internet.

Preistamppot met appel

Boerenkool stamppot

600 gram gekookte aardappelen | 300 gram boerenkool | 200 gram spekjes | melk | zout | peper | Worcestershiresaus

Bak de spekjes uit op laag vuur. Kook of stoof de kool 20 minuten en giet het overtollige vocht af. Warm de aardappelen op in wat melk. Duw de aardappelen door een roerzeef of aardappelpers of stamp ze fijn. Meng alles door elkaar, samen met een beetje zout, peper en een scheutje Worcestershiresaus bij en schep alles goed om. Voeg naar wens wat van de warme melk toe. Serveer met rookworst.

Je maakt de stamppot extra lekker door er wat gebakken stukjes paprika, champignon en/of ui doorheen te doen.

Colcannon

Ierse boerenkoolstamppot is een traditioneel gerecht, dat je serveert met gesmolten boter. Eventueel kun je blokjes ham toevoegen op het eind. Het is een oude Ierse traditie om met Halloween (31 oktober) een ring en een vingerhoedje in de stamppot te verstoppen, evenals kleine muntjes.

600 gram gekookte aardappelen (kruimig) | 300 gram boerenkool of andere kool | ui of prei | melk of room | (room)boter | peper | zout

Kook of stoof de kool tot de kool gaar is. Laat iets afkoelen en snij de kool fijn. Snijd de ui of prei klein en kook het in de melk of de room tot het gaar is. Laat de aardappelen een paar minuten meewarmen in de melk. Duw de aardappelen door een roerzeef of aardappelpers of stamp ze fijn. Roer de gekookte ui of prei erdoorheen, peper en zout en zoveel van de melk of room dat een luchtige puree ontstaat. Roer de stukjes kool erdoorheen.

Schep de colcannon op een bord, maak een kuiltje en giet gesmolten boter in het kuiltje.

Bewaren

Stamppot die je over hebt kun je heel goed invriezen. Doe de stamppot in bakjes voor 1 persoon en leg er eventueel een paar plakjes rookworst op. Langzaam laten ontdooien en in de magnetron opwarmen. Heb je maar een klein beetje over, vries het dan toch in en maak er later een aardappelgebakje van.

Je kunt de stamppot ook in wat hete boter bakken in de koekenpan, zodat de stamppot een beetje bruin wordt. Zie hiervoor het recept bubble and squeak.

Of doe de stamppot in een ingevette ovenschaal met een bladerdeegdakje en zet het een half uur in een op 200 °C voorverwarmde oven (of tot het deeg mooi bruin is). Extra lekker met wat kruidenroomkaas, crème fraîche en wat fijngesneden rode peper door de stamppot.

Spruitenstamppot onder bladerdeegb

Spruitenstamppot onder bladerdeeg