Feb 012014
 

Bechamelsaus is een warme, witte saus met ongelooflijk veel toepassingen. Bechamelsaus wordt gemaakt met melk. Je kunt ook een vergelijkbare warme, witte saus maken met bouillon of met kooknat van groenten, dan heet het Veloutésaus. Doe je er op het eind 75 gram geraspte kaas bij, dan heb je een mooie gratineersaus voor ovenschotels.

Ingrediënten
40 gram boter | 40 gram bloem | ½ liter melk

Kruiden en specerijen
peper | zout of bouillonpoeder | nootmuskaat

Bereiding
Maak een roux door de boter te smelten (niet bruin laten worden) en vervolgens met een garde de bloem erdoorheen te roeren. Laat twee minuten al roerend op niet al te hoog vuur garen.

Voeg dan in kleine beetjes de melk toe. Blijf roeren, totdat een saus ontstaat. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Zolang de saus kookt zal hij indikken. Als de saus weer te dik wordt kun je extra melk toevoegen.

Voeg naar smaak peper, zout of bouillonpoeder en nootmuskaat toe. Uiteindelijk heb je ongeveer een halve liter saus.

Bechamelsaus over?

Bechamelsaus is in feite een dikke, gebonden soep zonder vulling. Je kunt er de volgende dag bijvoorbeeld champignonsoep van maken.

Voeg water toe totdat je een prettige dikte voor soep hebt en voeg bouillonblokjes toe. Snijd per liter soep 250 gram champignons in schijfjes en bak ze kort in boter of olie. Giet eventueel een scheut witte wijn bij de champignons en laat de wijn een beetje verdampen.  Snijd de blaadjes van een bosje selderij fijn en doe de champignons en de selderij in de soep. Niet meer laten meekoken.

Franse bechamelsaus

Franse bechamelsaus maak je zonder nootmuskaat en met ui en laurier. Voor een Mornaysaus voeg je op het eind 75 gram Gruyère toe en dan heb je een heerlijke gratineersaus voor ovenschotels.

Ingrediënten
40 gram boter | 40 gram bloem | ½ liter melk | 1 ui

Kruiden en specerijen
2 laurierblaadjes | peper | zout

Bereidingswijze
Verwarm de melk met laurier en ui totdat de smaken goed zijn ingetrokken. Verwijder de ui en de laurier uit de melk en maak de bechamelsaus.

Maak een roux door de boter te smelten (niet bruin laten worden) en vervolgens met een garde de bloem erdoorheen te roeren. Laat twee minuten al roerend op niet al te hoog vuur garen. Voeg dan in kleine beetjes de melk toe. Blijf roeren, totdat een saus ontstaat. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Zolang de saus kookt zal hij indikken. Als de saus te dik wordt kun je extra melk toevoegen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Uiteindelijk heb je ongeveer een halve liter saus.

Franse bechamelsaus over?

Besmeer sneetjes brood met de bechamelsaus, laat ze in een ruime diepvriesdoos bevriezen en verpak ze in een diepvrieszakje zodra ze bevroren zijn. Je kunt dan op ieder gewenst moment een Croque Monsieur maken. Neem even de tijd om het brood met de saus te laten ontdooien voordat je het in de oven zet. Kan natuurlijk ook met gewone bechamelsaus.