Jan 182014
 

Ben je van plan bloemkool te koken en denk je ook maar half dat je wat teveel hebt, bewaar dan voor de zekerheid het kooknat. Bloemkoolsoep is de meest eenvoudige soep om te maken, smaakt heerlijk en is kindvriendelijk.

Ook als je geen kooknat hebt bewaard, loont het de moeite om overgebleven gekookte bloemkool met eventueel een restje bloemkoolsaus te pureren en in te vriezen. Dan kun je er op elk gewenst moment soep van maken met een bouillonblokje en wat selderij. Ook een overgebleven gekookte aardappel past er prima bij.

Bloemkoolsoep

Serveren
Eventueel kun je de soep serveren met hamreepjes (niet laten meekoken) of met kleine blokjes brie of blauwschimmelkaas.

Ook heel lekker is bloemkoolsoep met gerookte zalm. Serveer zalmsnippers in een apart schaaltje bij de soep. Zodra je de zalmsnippers in de soep doet, verandert de structuur van de zalm door de hitte van de soep. De zalm wordt heerlijk mals en de soep krijgt een zachte zalmsmaak. Kan ook met gerookte paling.

Ingrediënten
gekookte bloemkool (roosjes) | kooknat van de bloemkool | groenten-bouillonblokjes | peper | 1 bosje verse selderij

Bereiding
Pureer de bloemkool goed fijn met een staafmixer. Voeg zoveel kooknat en eventueel water toe dat de soep een prettige dikte heeft, vergelijkbaar met bijvoorbeeld champignonsoep. Let op dat je vocht in gedeeltes toevoegt en op de dikte van de soep let. Dunne bloemkoolsoep is gewoon echt niet lekker. Pureer nog een keer met de staafmixer, zodat de soep een fijne structuur krijgt.

Breng aan de kook en doe er per halve liter soep een bouillonblokje in. Roer goed door zodat de bouillonblokjes goed oplossen en neem van het vuur. Voeg peper naar smaak toe en de gesneden selderij.

Bewaren

Bloemkool houdt zich gepureerd of als soep uitstekend in de vriezer. Vries gerookte vis niet mee in.