Jan 182014
 

Een frittata is van oorsprong een Italiaanse omelet van restjes pasta met groenten of ingedikte tomatensaus van de vorige dag. De frittata wordt gebakken in een koekenpan en met een deksel gekeerd. De frittata wordt vervolgens in punten gesneden en kan warm of koud worden gegeten.

Frittata di pasta

Maak je de frittata liever met groenten, vervang dan de tomatensaus door allerlei in stukjes gesneden en gebakken of geroosterde groenten, zoals ui, paprika, courgette, tomaat, venkel, knoflook en/of champignons. Voeg oregano, tijm, majoraan of basilicum toe.

Je kunt natuurlijk ook een frittata maken van pasta die je met een roomsaus hebt gemaakt. Voeg dan geen extra melk toe aan de eieren.

Ingrediënten
gekookte pasta van 300 gram ongekookte pasta | tomatensaus | 4 eieren | scheutje melk of slagroom | Parmezaanse of andere geraspte kaas

Kruiden en specerijen
peper | zout

Bereiding
Verwarm de tomatensaus en laat de saus indikken tot pureedikte. Laat afkoelen. Klop de eieren los met de melk of de slagroom. Voeg de pasta, de ingedikte saus, kaas, peper en zout toe. Giet het eiermengsel in de pan. Zet het vuur middelhoog. Wacht tot de onderkant mooi bruin is. Keer de frittata met behulp van een bord of met een deksel en laat de andere kant bruin worden.

Maak je een dikke frittata, bak de frittata dan tot de onderkant mooi bruin is, doe een deksel op de pan en zet het vuur laag, zodat het ei goed kan garen. Bekijk de kookvideo even, dan weet je precies wat je moet doen.

♦  Beste kookvideo: Laura in the kitchen – Spaghetti pizza  ♦

Frittata di pasta uit de oven

Je kunt de frittata ook in de oven bakken. Doe een vel bakpapier in een springvorm, schep het eimengsel in de vorm en druk een beetje aan. Zet 25 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven. Als de bovenkant dan niet bruin is, zet dan de grill even aan. Blijf erbij, want de bovenkant wordt snel te zwart.

Macaronitaart AH

♦  Beste kookfoto: Allerhande – Macaronitaart  ♦