Feb 082015
 

Bubble and squeak wordt in Engeland gegeten bij het ontbijt en wordt gemaakt van restjes van een “roast dinner”. Dat wil zeggen de restjes van een stoofschotel. De naam komt van de geluidjes die het gerecht maakt tijdens het bakken.

Gebakken hutspot 1

Bubble and squeak kun je ook maken van hutspot (zie foto) of van stamppot. Hutspot die je hebt ingevroren is vaak wat nat als je het ontdooit. Het smaakt heerlijk als je er bubble and squeak van maakt. Je hoeft dan geen extra ui of ei toe te voegen.

Ingrediënten
gekookte aardappelen (kruimig) | restjes gekookte of gegrilde groenten | ui | eventueel: ei

Bereiding
Stamp de aardappelen en de groenten fijn met een pureestamper. Snipper de ui en fruit de ui een paar minuten in boter. Zet het vuur iets hoger en voeg de aardappelen en de groenten toe. Bak 10 minuten en schep regelmatig om, zodat alles goed heet wordt en iets bruin aan de buitenkant. Doordat je de bubble and squeak regelmatig omschept verdelen de bruine korstjes zich door de koek.

Duw de puree met een houten lepel aan zodat zich een koek vormt en bak nog even tot de onderkant bruin is. Keer met een bord of met een deksel en bak ook de andere kant bruin. Serveer eventueel met een gebakken ei erboven op.

Je kunt natuurlijk ook eerst de gebakken ui door de gestampte groenten en aardappelen mengen en er dan kleinere koekjes van bakken. Roer er in dat geval wat (room)boter door voordat je gaat bakken.

♦  Beste kookvideo: Jamie at home – Bubble and squeak  ♦