Feb 082015
 

Aardappelpuree is een traditioneel, neutraal gerecht dat overal bij past. De allerlekkerste aardappelpuree is gemaakt met een aardappelpers en gekruid met versgemalen nootmuskaat.

Wil je wat variëren met aardappelpuree, minder koolhydraten eten of heb je aardappels over van de vorige dag, dan kun je met verschillende groenten een heerlijke andere puree maken. Je kunt het resultaat op dezelfde manier gebruiken als gewone aardappelpuree, bijvoorbeeld in een ovenschotel of een pie.

Puree aardappel knolselderij

Basisrecept aardappelpuree

Of je vastkokende of kruimige aardappels neemt is een kwestie van smaak. Volgens de overlevering hoor je kruimige aardappels te gebruiken voor aardappelpuree, maar sommige mensen hebben liever vastkokende aardappelen. Maak de puree ook eens met olijfolie in plaats van boter. De puree krijgt door de olijfolie een lichtgroene kleur en is heerlijk bij een mediterrane maaltijd.

Ingrediënten
1 kilo gekookte aardappelen (vast of kruimig) | 1 dl warme melk | (room)boter

Kruiden en specerijen
nootmuskaat | peper | zout

Bereiding
Duw de aardappelen door een roerzeef of aardappelpers of stamp ze fijn met een pureestamper. Je kunt ook een mixer gebruiken. Neem dan de deeghaken, anders krijg je aardappelmousse. Voeg de warme melk, een klontje (room)boter, de nootmuskaat, peper en zout toe en roer voorzichtig tot een luchtige, niet te droge puree. Voeg eventueel extra melk toe.

Aardappelpuree uit de oven

Je kunt de puree direct serveren of je kunt er een ovenschotel van maken. Vet dan een ovenschaal in, doe de puree er in en strijk de puree glad met een vork, zodat je groefjes krijgt. Strooi een dunne laag paneermeel over de puree en verdeel er klontjes boter over. Zet een half uur in een op 200 °C voorverwarmde oven en zet daarna nog vijf minuten de gril aan, zodat de puree een mooi korstje krijgt.

012

Heb je geen paneermeel in huis, meng dan 2 tot 3 eidooiers per kilo aardappelen door de puree voor een mooi bruin effect.

Aardappelpuree met knolselderij

Knolselderij is gezond en maakt de puree net iets frisser. Het bevat ongeveer evenveel calorieën als wortel. Daarnaast zit knolselderij vol met vitamine B1 en mineralen. Deze schotel is heerlijk bij een gestoofd vlees gerecht. Denk daarbij aan hachee of een runderbraadstuk uit de oven waarbij ook knolselderij en wortel mee gegaard is. Doe je de puree in de oven, dan kun je eventueel samen met de paneermeel wat gemalen hazelnoot over de puree strooien.

Neem gelijke delen gekookte aardappelen en knolselderij. De knolselderij wordt geschild en in blokjes gesneden en 15 minuten gekookt. Knolselderij laat zich het beste pureren met een pureestamper.

Aardappelpuree met bloemkool

Zeer geschikt als bijgerecht bij kerriekip of een pittige visschotel. Je kunt de puree maken in elke verhouding die je lekker vindt. Een goed uitgangspunt is 1 bloemkool op 1 kilo gekookte aardappelen. De bloemkool wordt in roosjes gesneden en 10 tot 15 minuten gekookt.

Aardappelpuree met pastinaak

Neem gelijke delen gekookte aardappelen en pastinaak. Snijd de pastinaak in blokjes en laat 20 minuten samen met een teentje knoflook koken.

Zoete aardappelpuree

Ook van zoete aardappels kun je puree maken. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grote stukken. Kook ze 20 minuten in water met zout. Zoete aardappelpuree is lekker met kip en kalkoen.

Je kunt het ook gebruiken als je een quesadilla wil maken. Beleg de helft van een tortilla-wrap met ruim geraspte kaas. Smeer daar wat zoete aardappelpuree overheen en strooi er nog wat geraspte kaas overheen. Klap de wrap dubbel en bak de tortilla een paar minuten per kant op een bakplaat of een tafelgrill. Keer de wrap om zodra de kaas gesmolten is en laat nog even bakken.

Voor een extra bruingebakken quesadilla besmeer je de buitenkant met wat olie voordat je de wrap gaat beleggen.

 ♦  Beste kookvideo: Hilah Cooking – Quesadilla three ways  ♦