Feb 082015
 

Een pie is een heerlijke Engelse ovenschotel die bestaat uit een laag saus en een laag aardappelpuree waar eidooier doorheen is geroerd. Daarmee krijg je een mooi korstje op de pie. Van oudsher is het een recept om restjes te verwerken. Er zijn dan ook ontelbare varianten. Hieronder geven we je een paar klassiekers.

Fish pie fabulous baker brothers

Je kunt naar wens een relatief vaste pie maken, die zich mooi in vierkanten laat serveren, of kiezen voor een luchtige puree en een wat meer vloeibare saus, wat je maar lekker vindt. Maak ook eens een minipie met een restje pastasaus of hachee.

De aardappelpuree

Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Voeg warme melk, een klontje (room)boter, peper en zout toe en roer voorzichtig tot een luchtige puree. Eventueel kun je Cheddar kaas of Parmezaanse kaas door de puree roeren. Roer een eierdooier door de puree. Reken op 2 tot 3 eierdooiers per kilo aardappelen.

De saus

Shepherd’s pie en Cottage pie worden tegenwoordig gemaakt met een gehaktsaus. De manier van bereiden is hetzelfde, maar voor Shepherd’s pie gebruik je lamsgehakt en voor Cottage pie gebruik je rundergehakt. Fish pie maak je met een visragout op basis van bechamelsaus of van room.  

 • Shepherd’s pie
  Fruit ui en knoflook in de pan totdat alles zacht is. Voeg lamsgehakt toe. Verdeel het gehakt met een spatel in brokken en laat het vocht verdampen. Als het vocht is verdampt begint het gehakt iets te caramelliseren. Daarna maak je het gehakt rul en laat je het nog 15 minuten garen.Roer alles door elkaar en voeg wat bloem toe. Bak even mee onder goed roeren en voeg een flinke scheut Worcestershiresauce toe. Voeg een lepel tomatenpuree toe en een bouillon. Een deel van de bouillon zou je kunnen vervangen door bier of rode wijn. Voeg verse kruiden toe, zoals tijm en fijngesneden majoraan en laat een uur tot anderhalf uur pruttelen.
  .
  Verhit olijfolie en bak schijfjes wortel en blokjes koolraap totdat ze zacht zijn. In plaats van koolraap kun je ook schijfjes bleekselderij of blokjes knolselderij gebruiken. Meng de groenten door de gehaktsaus en schep de saus in een ovenschaal. Giet kokend water over bevroren erwtjes en strooi ze over de saus.
  .
 • Fish pie
  Fish pie maak je met een hoeveelheid gemengde vis die bestaat uit witvis, zalm, garnalen en gerookte vis (bijvoorbeeld makreel). De snelste en leukste versie zagen we bij The Fabulous Baker Boys: Zet een ovenschaal klaar en vet de rand in met vloeibare boter. De ovenschaal moet groot genoeg zijn om de bodem vol te kunnen leggen met vis.
  .
  Snijd de vis in stukjes. Breng melk aan de kook met peper en 2 laurierblaadjes, pocheer witvis, zalm en garnalen 2 minuten in de melk en schep alles er weer uit met een schuimspaan in de ovenschaal. Als je kleine garnalen hebt, pocheer ze dan niet maar doe ze direct in de ovenschaal. Verdeel stukjes gerookte vis over de schaal. Engelsen houden van gerookte vis en gerookt vlees in hun eten. Het geeft absoluut smaak aan de pie. Twijfel je over de gerookte vis of heb je geen makreel in huis, laat het dan gewoon weg en voeg wat grove mosterd toe aan de aardappelpuree.
  .
  Maak een bechamelsaus met 20 gram boter, 20 gram bloem en de melk waarin de vis is gepocheerd en voeg een visbouillonblokje of wat visfond toe. Voeg extra melk toe als de saus te dik is.  Laat de saus iets afkoelen en giet de saus over de stukjes vis totdat de vis bijna helemaal bedekt is.
  .
  De basis van fish pie is de vis in romige saus en de aardappelpuree. Je kunt de schotel rijker maken door ei en groenten toe te voegen. Snijd hardgekookte eieren in stukjes. Snijd 1 prei in ringetjes en pocheer de ringetjes 1,5 minuut of snijd een bosje lente-ui in ringetjes. Je kunt ook kokend water over bevroren erwtjes gieten. Verdeel alles over de saus. Eventueel kun je ook gerapte kaas over de saus strooien.
De pie

Schep de aardappelpuree op de saus en strijk de puree glad met een vork. Bedek de hele schotel tot aan de rand met puree. De puree mag iets boven de rand van de ovenschotel uitkomen, als een bergje. Het is belangrijk dat alle saus bedekt is met aardappelpuree, omdat de saus anders over de rand van je ovenschaal kan lopen in de oven tijdens het bakken. Zet voor de zekerheid de ovenschaal op bakpapier in de oven.

Maak eventeel met een vork groefjes of andere patronen in de puree en zet 20 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven of tot de puree mooi bruin is. Laat 15 minuten rusten en serveer.

♦  Beste kookvideo: The Fabulous Baker Brothers – Shepherd’s pie  ♦
♦  Beste kookvideo: The Fabulous Baker Brothers – Fish pie  ♦