Nov 022014
 

Met gekookte aardappel-schijfjes kun je een bijzondere pizza maken. Ga hiervoor op zoek naar droge mozarella, omdat de pizza anders te nat wordt. De afgebeelde pizza is door Laura Vitale gemaakt met deeg van witte bloem. Hieronder vind je een superlekker, gezond alternatief met speltmeel.

Aardappel ui pizza 2

Ingrediënten voor de bodem
180 gram speltmeel | 120 gram volkoren speltmeel | 150 ml lauw water | 15 gram verse gist of een half pakje droge gist | 1 eetlepel honing | 3 eetlepels olijfolie | zout

Ingrediënten voor de vulling
gekookte aardappel (vastkokend) in schijfjes | droge mozarella | ui | verse majoraan | peper | zout | olijfolie

Bereiding
Meng al het meel in een schaal. Maak een holte in het midden en giet daarin het lauwe water. Brokkel het gist in het water, meng er een klein beetje van het meel door, voeg de honing toe en laat 10 minuten rusten. Voeg olijfolie en zout toe en kneed twee minuten tot een deeg. Je kunt daarvoor een handmixer met deeghaken gebruiken. Bestuif een werkvlak met bloem. Kneed het deeg op dit werkvlak 10 minuten met de hand goed door.

Leg het deeg in een schaal, dek de schaal af met plasticfolie en laat op een warme plek 30 minuten rijzen, totdat het volume verdubbeld is. Vorm porties van het deeg (dit recept is voldoende voor twee kleine pizza’s) en laat nog minstens 10 minuten rusten.  Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot de gewenste grootte. Vorm met je vingers een rand om de pizza.

Verdeel de mozzarella over de bodem en vervolgens de aardappelschijfjes, de uiringen en de majoraan. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Bak 10 tot 15 minuten in een op 200 ºC voorverwarmde oven of totdat je denkt dat de pizza klaar is.

♦  Beste kookvideo: Laura in the kitchen – Potato & onion pizza  ♦