Mei 222014
 

Als je gebakken aardappelen over hebt maak je de volgende dag een Spaanse tortilla. Tortilla lukt altijd, ziet er mooi uit en smaakt geweldig als borrelhapje of als lunch. Je kunt het koud, lauw of warm eten. Aardappeltortilla is een basisrecept. Je kunt er van alles bij doen.

Tortilla 4

Ingrediënten
gebakken aardappelen (ongekookt gebakken) | ui | olijfolie | eieren | knoflook | peper | zout

Bereiding
Snijd de aardappels in blokjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit ui en knoflook een paar minuten in olijfolie en laat iets afkoelen. Klop de eieren los met zout en peper. Reken op 1 ei per 100 gram aardappelen. Voeg de aardappelblokjes, ui en knoflook toe en doe het eiermengsel in een ingevette springvorm. Strijk de bovenkant glad. Het eimengsel kan uit de springvorm druppen, dus zet de springvorm op bakpapier. Zet de springvorm 25 minuten in een op 180° voorverwarmde oven. Laat daarna even rusten. Snijd de tortilla in 8 punten. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten.

Je kunt de tortilla ook in een koekenpan bakken. Neem een koekenpan die zo groot is dat de aardappelblokjes de bodem grotendeels bedekken. Fruit ui en knoflook een paar minuten in olijfolie. Voeg de aardappelen toe en schep om. Voeg het eimengsel toe en roer eventueel met een houten spatel voorzichtig op verschillende plekken in kleine rondjes door het eimengsel, zodat gestold ei zich vermengt met het nog vloeibare ei. Op die manier wordt de tortilla ook aan de binnenkant goed gaar en luchtig. Schud af en toe voorzichtig de koekenpan om te kijken of de omelet los komt van de bodem. Als de onderkant bruin is, keer de tortilla dan met behulp van een bord of een deksel en bak de andere kant ook bruin.

Voor variaties kijk je bij: Hoe maak je tortilla de patatas

Foto

Tortilla van groenten uit de oven: aubergine, courgette, champignon en paprika in stukken snijden, bestrooien met peper en zout, knoflook, tijm en majoraan, goed omscheppen met olijfolie, verdelen over bakpapier zodat alles een beetje naast elkaar ligt en 25 minuten braden in een op 200 ºC voorverwamde oven.

Van wat je over hebt maak je de volgende dag een tortilla, liefst met nog wat gebakken aardappelen erbij. Neem een pan die zo groot is dat de bodem goed bedekt is met wat je over hebt. Klop zoveel eieren los dat je het geheel goed kunt bedekken en bak daar een tortilla van.

Mini tortillas

Heb je maar een heel klein beetje gebakken aardappel over? Maak er dan mini tortillas van in een muffin-bakblik. Snijd de gebakken aardappel eventueel in iets kleinere blokjes. Bak stukjes rode paprika of stukjes chorizo in vloeibare boter en schep de aardappelblokjes erdoorheen. Laat afkoelen.

Vet het muffin-bakblik in, vul losjes met het aardappelmengsel. Klop zoveel eieren dat je alle muffin-vakjes tot een millimeter onder de rond kunt vullen en doe er peper en zout bij. Giet het eimengsel over de aardappelen en schud het bakblik even voorzichtig, zodat het ei zich goed verdeelt. Zet 17 minuten in een op 200° voor verwarmde oven.

Mini quiche chef John

♦  Beste kookvideo: Chef John – Potato chorizo mini quiche  ♦