Mei 222014
 

Tortilla lukt altijd, ziet er mooi uit en smaakt geweldig als borrelhapje of als lunch. Je kunt het koud, lauw of warm eten. Het basisrecept is de aardappeltortilla. Je kunt er van alles bij doen.

Tortilla 4

Basisrecept

Snijd aardappelen in blokjes en bak ze in olijfolie of vloeibare boter tot ze gaar zijn. Snijd  ui in dunne ringen en snijd de ringen in drieën. Snijd knoflook fijn. Fruit ui en knoflook een paar minuten mee en laat het geheel iets afkoelen. Klop eieren los met zout en peper. Reken op 5 eieren op 500 gram aardappelen. Voeg de aardappelblokjes, ui en knoflook toe en doe het eiermengsel in een ingevette springvorm. Strijk de bovenkant glad. Het eimengsel kan uit de springvorm druppen, dus zet de springvorm op bakpapier. Een tortilla kan zo hoog worden als de hoogte van je springvorm. Zet de springvorm 25 minuten in een op 180° voorverwarmde oven. Laat daarna even rusten. Snijd de tortilla in 8 punten. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten.

Je kunt de tortilla ook in een grote koekenpan bakken. Fruit ui en knoflook een paar minuten, voeg de aardappelblokjes toe en bak ze tot ze gaar zijn. Schenk het eimengsel erbij en roer eventueel met een houten spatel voorzichtig op verschillende plekken in kleine rondjes door het eimengsel, zodat gestold ei zich vermengt met het vloeibaar ei. Op die manier wordt de tortilla ook aan de binnenkant goed gaar en luchtig. Schud af en toe voorzichtig de koekenpan om te kijken of de omelet los komt van de bodem. Als de onderkant bruin is, keer de tortilla dan met behulp van een bord of een deksel.

Variaties
 • Tortilla paisana
  Kook erwtjes een paar minuten. Bak stukjes paprika en chorizo. Laat alles iets afkoelen en voeg toe aan het eimengsel.
  .
 • Tortilla catalana con espinacas
  Ontdooi spinazie of neem verse spinazie en wok de spinazie in olie totdat de spinazie volledig geslonken is, laat iets afkoelen en snijd de spinazie klein. Druk in beide gevallen met een spatel overtollig vocht uit de spinazie en voeg de spinazie toe aan het eimengsel.
  .
 • Tortilla vasca
  Baskische aardappeltortilla wordt gemaakt met vis. Dat kan gebakken verse vis zijn, maar ook tonijn uit blik. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de tonijn in stukjes en voeg toe aan het eimengsel.