Mei 092014
 

Pannenkoekenbeslag maak je gewoon met bloem, melk en eieren. Eet je soep vooraf, dan heb je voor 4 personen genoeg aan 300 gram bloem. Ter vergelijking: in een pak pannenkoekenmeel zit 400 gram meel. Hou je van flensjes, gebruik dan iets meer melk om het beslag dunner te maken. Maak je het beslag nog dunner, dan heb je een crêpe.

Voor een gezondere pannenkoek vervang je 1/3 van het meel door boekweitmeel. Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar.

Pannenkoeken 2

De aller- allerlekkerste pannenkoeken komen rechtstreeks uit de koekenpan. Niets leuker dan bij mooi weer een inductie-kookplaat buiten op tafel zetten en dan op je gemak voor iedereen pannenkoeken bakken. Bij minder mooi weer en veel eters is het misschien praktischer om eerst een ouderwetse stapel pannenkoeken te bakken.

Ingrediënten
300 gram bloem | 2 eieren | 600 ml melk | snufje zout | eventueel: 1 tl bakpoeder | boter

Bereiding
Doe bloem, zout en eventueel bakpoeder in een beslagkom en voeg de helft van de melk toe. Mix het geheel tot een glad beslag. Gebruik een spatel met een rechte zijkant om de randen van de beslagkom schoon te vegen, zodat alle ingredienten goed gemixt worden. Voeg de eieren toe en zodra deze door het beslag zijn opgenomen, voeg ook de rest van de melk toe. Mix tot een glad beslag. Als je bakpoeder hebt gebruikt worden de pannenkoeken luchtiger. Laat het beslag even staan om het bakpoeder zijn werk te laten doen.

Laat de koekenpan heet worden en smelt boter in de pan. Giet een soeplepel beslag in de pan en laat het beslag uitlopen door de pan in de lucht te bewegen, zodat de bodem van de pan geheel bedekt is met beslag. Zodra de pannenkoek aan de onderkant mooi bruin is draai je de pannenkoek om met een spatel. Bak de andere kant bruin en serveer met stroop, honing, jam of poedersuiker. De eerste pannenkoek is meestal de minst mooie. Dat kun je voorkomen door de pan goed heet te laten worden voordat je het beslag er in doet.

Bewaren

Heb je beslag over? Bak er pannenkoeken van en laat ze afkoelen. Rol ze dan op en leg ze netjes naast elkaar in een diepvrieszakje, totdat het zakje halfvol is. Vouw de rest van het zakje dubbel onder de pannenkoeken, druk de lucht eruit en leg het zakje in de diepvries. Zodra de pannenkoeken bevroren zijn kun je het zakje dichtknopen. Zo blijven de pannenkoeken mooi recht.

003

Laat de pannenkoeken ontdooien voor gebruik. Je kunt ze daarna gewoon koud opeten, opwarmen in de magnetron of er een lekker ovengerecht of nagerecht van maken. Je kunt ze ook in dunne reepjes snijden en er Frittatensuppe van maken.

Gevulde hartige pannenkoek

ui | plakjes ontbijtspek of katenspek | plakjes kaas

Snijd ui in ringen, snijd de ringen in drieën en bak de ui in een paar minuten mooi bruin. Verspreid de ui met een spatel over de bodem en schep een soeplepel beslag over de ui. Laat het beslag over de hele bodem van de pan uitlopen. Beleg het beslag met een paar plakjes ontbijtspek of katenspek. Als de onderkant van de pannenkoek mooi bruin is draai je de pannenkoek om. Beleg de bovenkant met plakjes kaas.

De pannenkoek is klaar als de onderkant ook mooi bruin is en de kaas gesmolten. Kan direct zo worden gegeten maar smaakt ook verbazingwekkend goed met stroop.

Gevulde zoete pannenkoek

schijfjes appel

Verhit wat vloeibare boter in een koekenpan en laat het goed heet worden. Schep een soeplepel beslag in de pan en laat het beslag uitlopen over de bodem van de pan. Leg schijfjes appel op de pannenkoek en druk ze een beetje aan. Giet nog wat beslag over de appelschijfjes. Als de onderkant van de pannenkoek mooi bruin is draai je de pannenkoek om. Dat gaat soms gemakkelijker met een deksel of een bord. De pannenkoek is klaar als de onderkant ook mooi bruin is.

American pancakes (volgens Jamie)

Amerikaanse pannenkoeken zijn kleiner en dikker dan Nederlandse pannenkoeken. Dat komt door de andere verhouding van ingredienten en omdat je de eiwitten stijf slaat.

3 eieren | 115 gram bloem | flinke theelepel bakpoeder | 1,4 dl melk | zout

Splits de eieren. Meng de eidooiers met bloem, bakpoeder en melk. Sla de eiwitten stijf met zout en spatel door het beslag. Verhit wat vloeibare boter in de pan en laat het goed heet worden. Schep een lepel beslag in de pan en bak aan beide zijden bruin. Serveer met ahornsiroop (maple syrup) of jam.

Kaiserschmarrn

Oostenrijkse Kaiserschmarrn is een luchtige, dikke pannenkoek, die in stukjes wordt afgebakken en geserveerd. Heel erg lekker!

044

Ingrediënten
120 gram bloem | 125 ml melk | 4 eieren | 100 suiker | zout

Bereiding
Doe de bloem in een kom. Splits de eieren. Doe de dooiers bij de bloem en sla de eiwitten met de helft van de suiker en wat zout stijf genoeg om de kom om te kunnen draaien zonder dat het eiwit er uit valt. Doe de melk bij de bloem en roer tot een beslag. Roer in twee delen het eiwit erdoorheen.  Verhit wat vloeibare boter in een koekenpan en laat goed heet worden. Giet de helft van het beslag in de pan laat het beslag uitlopen over de bodem van de pan. Zet het vuur lager, want de pannenkoek verbrandt snel, en leg een deksel op de pan, zodat de bovenkant een beetje stolt.

Als de pannenkoek aan de onderkant bruin is, snijd je de koek met een spatel in vieren en keer je de punten. De kans is groot dat je dan met nog vloeibaar beslag knoeit. Dat is niet erg. Laat een beetje bruin worden aan de onderkant en verdeel de punten met een spatel in grove stukjes. Strooi de rest van de suiker over de stukjes, zodat de suiker kan karamelliseren en laat de stukjes verder gaar worden onder regelmatig omscheppen. Zodra je ze mooi bruin vindt zijn ze klaar en kun je ze serveren met bessencompote en poedersuiker.

Vind je dit allemaal te omslachtig, dan kun je ook het beslag in de pan gieten en dan langzaam met de spatel over de bodem vaste stukjes kaiserschmarrn laten ontstaan.

In onderstaande kookvideo een onweerstaanbare versie met appel, amandelschijfjes en grand marnier. Zorg er alleen voor dat je een spatel gebruikt in je koekenpan en geen vork!

♦  Beste kookvideo: Letitcook – Kaiserschmarrn  ♦