Jan 172014
 

Je kunt overal kroketjes van maken. Ook van gekookte aardappelen. Ze zijn neutraal van smaak en erg kindvriendelijk. Hierbij het recept uit het oude Blue Band Groenten receptenboekje.

Aardappelkroketjes

Ingrediënten
500 gram gekookte aardappelen (kruimig) | 50 gram (room)boter of mon chou | bloem | 1 ei | 2 eidooiers | paneermeel of amandelsnippers

Kruiden en specerijen
nootmuskaat | peper | zout

Bereiding
Duw de aardappelen door een roerzeef of aardappelpers of stamp ze fijn. Voeg de nootmuskaat, peper en zout toe en roer voorzichtig tot een droge puree. Roer de boter of de mon chou door de puree. Verwarm de puree in de magnetron of op een zacht vuur en roer ei en eidooiers door de puree. Laat de puree afkoelen en een uur rusten.

Vorm van de koude puree klein kroketjes van ongeveer 5 cm. Strooi bloem in een bord, klop in een ander bord een ei los met ½ eetlepel koud water en strooi paneermeel of amandelsnippers in een derde bord. Rol de kroketjes eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de paneermeel of de amandelsnippers. Zorg ervoor dat het kroketje helemaal bedekt is met paneermeel, anders gaat de kroket lekken tijdens het bakken.

Frituur de kroketjes drie minuten in frituurolie van 180 °C. Laat even uitlekken op keukenpapier. Je kunt er ongeveer zes tegelijk bakken.

Bewaren

Bewaar de nog niet gebakken kroketjes in de diepvries. Laat ze los van elkaar in een ondiepe doos bevriezen. Dan kun je ze daarna in een diepvrieszakje doen.