Apr 122014
 

Met een paar gekookte aardappelen maak je een heerlijk frisse, Russische koude soep. De naam Okroschka komt van een werkwoord dat verkruimelen betekent. Hierbij een recept uit het Bleu Band Soepen & Sauzenboekje. Lekker bij een barbecue of als onderdeel van een buffet.

Okroschka 2

Ingredienten
250 gekookte aardappelen (vast) | ½ komkommer | 4 hardgekookte eieren | 1 el Dijonmosterd | 1 dl crème fraîche | ¼ liter bier | ¼ liter kippenbouillon | 100 g gepelde Hollandse garnalen

Kruiden en specerijen
zout | peper | 1 el fijngehakte dille

Bereiding
Snijd de aardappelen in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd de rest in blokjes. Wrijf de eieren door een zeef en doe ze in een schaal. Voeg de mosterd en de crème fraîche toe en roer tot een puree. Roer er vervolgens het bier en de bouillon door. Voeg de aardappel- en komkommerblokjes en de garnalen toe. Breng op smaak met zout en peper en laat goed afkoelen. Strooi er tenslotte de dille over.

Lekkere extra’s in okroschka zijn fijngesneden radijsjes, fijngesnipperde uitjes of ringetjes lente ui of een klein beetje mierikswortel. Wil je geen bier in je soep, gebruik dan mineraalwater met bubbels. In plaats van garnalen, kun je ook hamreepjes of reepjes boterhamworst gebruiken.

De soep is het lekkerst als hij enige uren in de koelkast heeft gestaan.Serveer de soep echter niet ijskoud. Dat komt de smaak niet ten goede.