Feb 102014
 

Wist je dat je gekookte pasta heel goed kunt invriezen? Verdeel de pasta over de bodem van een lage doos en vries de pasta in. Zodra de pasta bevroren is kun je het in een zakje doen en de stukjes met je vingers losdrukken. En maak er dan een ovenschotel van. Hierbij twee basisrecepten.

Pastaschotel met erwtjes

De combinatie erwtjes, ham en room is een klassieke. Voor de roomsaus kun je allerlei combinaties room of roomkaas gebruiken. Heb je geen room of roomkaas in huis, maak deze ovenschotel dan met bechamelsaus  waarin je een blaadje salie hebt laten meetrekken.

Ingrediënten
200 gram gekookte pasta | 100 gram hamreepjes | 250 gram doperwtjes (diepvries) | 50 gram geraspte kaas | 125 ml slagroom of melk | een half bakje mascarpone | geraspte kaas | peper | eventueel: verse kruiden.

Bereiding
Giet kokend water over de erwtjes en laat even uitlekken. Vet een ovenschaal in. Meng alle ingredienten door elkaar en strooi er zwarte peper overheen. Doe alles in de ovenschaal, strooi er geraspte kaas overheen en zet de schaal 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. Dit lukt ook prima als de pasta nog bevroren is. Je kunt naar smaak bieslook, lente-ui of andere verse kruiden toevoegen.

Spaghettischotel tonijn

Je kunt nog van alles toevoegen aan deze schotel, zoals stukjes gebakken of geroosterde paprika en kappertjes.

Ingrediënten
150 gram gekookte pasta | 1 blikje tonijn | 2 eieren | 125 cl slagroom | ½ blik gepelde tomaat | 75 gram oude kaas | marjolein | peper

Bereiding
Meng alle ingrediënten behalve de spaghetti tot een saus. Meng de spaghetti erdoor en doe alles in een ingevette ovenschaal. Bak een half uur in een op in een op 180 °C voorverwarmde oven.